Добровољцима је историја српског народа доделила једну од најчаснијих улога, да не мобилисан, не плаћен, не присиљаван, сам, својевољно одлучи да себе, свој живот, своје тешко стечено место и посао у свету, често и своју фамилију, свесно жртвује за своју родну груду, за српство. У добровољцима није било идеологије, већ само неограничене љубави и жеље да учествује у одбрани мајке Србије и Црне Горе.

Добровољац, без обзира на то да ли је био писмен или неписмен, да ли је био из кршне Лике, Босне, Херцеговине, Војводине, Далмације или Црне Горе,није знао да сагиње главу, није знао да сакрива поглед, није знао да поднесе неправду. Увек је био на страни истине, гледао свакоме право у очи и говорио поштено.

Сваки Липарчанин, без обзира на то где сада живи, у Липару, Београду, Новом Саду, Нишу, Минхену..., шта ради, у привреди, просвети, култури, војсци..., које је школе и занате изучио и које је титуле и богатства стекао, не би смео никада да заборави и своје корене, своје славне претке, српске добровољце, који су својом крвљу и знојем створили наше завичајно село Липар, и који су нас, заједно са својим скромним супругама, нашим бакама и прабакама, подигли, уградили у нас своје гене и учинили оним што јесмо.

Онај ко то заборави, изгубио је завичај, изгубио је српску историју, у којој су најсветлије странице исписали добровољци, изгубио је све, изгубио је и себе.

Нико не може знати куда иде и где ће стићи, ако не зна када и одакле је кренуо.

Липар

Српска добровољачка колонија у Бачкој

Аутор : Ђорђе Станић

Позивамо вас да учествујете у изградњи споменика и својом донацијом помогнете да га довршимо, и тако да се бар на тај начин захвалимо људима који су поднели огромне жртве за свој народ и за своје потомке.

Свечано откривање споменика ће бити на дан Велике Госпојине, 28. августа 2021. године.

Читај даље


Донације за споменик

Донације за изгрању споменика можете уплатити на
жиро рачун: 340-11028587-93
и на девизни жиро рачун: 340-10081676-84


IBAN RS35340000001102858793
SWIFT CODE: GIBARS22

Или нас контактирајте ради сарадње

Контакт

Контакт

Имате питање или сугестију? Јавите нам се.

Aдреса

Маршала Тита 38, Липар, 25232

Телефон

+381 60 810 10 02